Kleding bedrukken/ textiel bedrukken
“Textiel bedrukken” kan op veel verschillende manieren. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden die wij u kunnen bieden. De juiste techniek is afhankelijk van de ondergrond, de oplage en het aantal kleuren van de applicatie. Ook de gewenste uitstraling speelt bij kleding bedrukken een grote rol. Wij helpen u graag met het bepalen van de juiste techniek.
We kunnen de drukmethodes onderverdelen in direct druk en indirecte druk. Bij directe druk wordt direct op het textiel gedrukt en bij indirecte druk wordt gebruik gemaakt van een drager. Daarnaast is het nog mogelijk om te borduren. Eventueel d.m.v. een geborduurde of geweven badge.
Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden om kleding te bedrukken. U kunt ook eenvoudig een offerte aanvragen, zodat we u hierin kunnen adviseren.
Directe druk
Zeefdruk
Kleding bedrukken gebeurt met name d.m.v. zeefdruk; zeer duurzaam, tot full colour mogelijk, maar pas interessant bij grotere aantallen (15+). Deze techniek wordt door ons toegepast voor het bedrukken van verschillende items. Zo kunnen we hier T-shirts mee bedrukken, polo’s bedrukken, sweaters bedrukken, etc. Het is echter een techniek die ook gebruikt wordt voor bedrukking op papier, kunststof, textiel of metaal. Het verschil zit niet het drukproces, maar alleen de gebruikte inkten wijken bij het bedrukken van textiel af. Bij zeefdruk is het van belang dat de ondergrond vlak is. We spannen we de kleding over een drukplaat met een lichte verlijming, zodat het textiel altijd juist gepositioneerd is voor het “textiel bedrukken”.
Zeefdruk is eigenlijk een relatief eenvoudig drukproces waarbij inkt door een gaas wordt gedrukt. Voor het “textiel bedrukken” d.m.v. zeefdruk maken wij gebruik van een drukcarrousel met 6 tot 12 druk stations (bij ieder station wordt er 1 keer op de kleding bedrukt). Hierbij gebruiken we zowel een handmatige als een automatische variant. Bij de automatische variant draait de carrousel vanzelf rond en worden de rakels door de computer aangestuurd, waardoor we kleding snel en nauwkeurig kunnen bedrukken. Voor kleinere opdrachten of speciale aanvragen voor het bedrukken van kleding maken we gebruik van de handmatige drukcarrousel. Hierbij wordt de rakel handmatig over het drukraam gestreken, waardoor we ook kleinere textieldruk opdrachten snel en effectief kunnen bedrukken.
We maken gebruik van plastisol inkten. Deze inkten drogen niet aan de lucht, waardoor deze gemakkelijk te verwerken zijn. Na het bedrukken gaat de kleding in de droogtunnel om de inkt te laten drogen. Hieronder een afbeelding van een handmatige carroussel, een automatische carroussel en de droogtunnel.
Zeefdruk is uitermate geschikt voor het drukken van de exacte pantone kleuren. Iedere kleur hebben wij al voorgemengd staan, zodat de kleur van de bedrukking op het textiel exact overeenkomt met de wensen van de klant. We kunnen tot maximaal 12 exacte kleuren per ontwerp op kleding bedrukken. Dit is gelijk aan het aantal stations op de zeefdruk carrousel. Veelal wordt de gewenste kleur van de het te drukken logo bepaald door de grafische vormgever. Hier vindt u een overzicht van de mogelijke PMS kleuren die wij kunnen gebruiken voor het “textiel bedrukken” d.m.v. zeefdruk.
Full colour kleding / textiel bedrukken d.m.v. zeefdruk
Het is ook mogelijk om kleding in full color te bedrukken d.m.z. zeefdruk. Aangezien de plastisol inkten niet goed met elkaar mengen wordt er dat gewerkt met een raster. Door te werken met grotere of kleinere dots kan een kleurnuance benaderd worden hierbij werken wij voornamelijk met de kleurenCyaan-Magenta-Geel-Zwart CMYK). Veela werken wij echter tevens met een aantel exacte steunkleuren om de juiste keurdiepte te kunnen halen. Aangezien de voorbereiding en instelling voor een full color bedrukking op textiel veel tijd vergt, doen we dit eigenlijk pas vanaf 25o stuks. We kunnen echter al wel bij kleinere oplagen van dienst zijn, maar dan heeft DTG de voorkeur voor het bedrukken van de kleding. Ze hieronder.
DTG (Direct to garment printing)
Zoals de naam al zegt wordt hierbij direct op het kledingstuk gedrukt. In eerste instantie gebeurde dit met een aangepaste inkjetprinter, waarbij gebruik werd gemaakt van andere inkten en een aangepast transportmechanisme om de kleding direct te kunnen bedrukken. Deze techniek heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en steeds meer bekende printer-merken hebben tegenwoordig een DTG printer in het assortiment; o.a. Brother, Epson en Ricoh hebben nu printers om textiel te bedrukken.
De verschillende merken gebruiken hierbij afwijkende druk-technieken. Hierbij gaat het met name om het verschil in de “pre treatment” van het shirt, die het mogelijk maakt om op een shirt te drukken. Deze “pre treatment” is een behandeling van het textiel met een vloeistof die ervoor zorgt dat de verf beter hecht op het shirt en dat de ondergrond mooi glad is om te bedrukken.
Grofweg zijn deze te onderscheiden in natte en droge “pre treatment”. Over het algemeen ligt de bedrukking bij de droge variant wat meer op het shirt en bij de natte versie zit de bedrukking meer in het shirt.
De Kornit DTG printer maakt gebruik van een natte pre treat behandeling, waarbij de kleding “nat” bedrukt wordt. Eigenlijk druk je dus op een dun laagje vloeistof, die tegelijk met het shirt opdroogt in de droogtunnel. Aangezien de pre treatment en de bedrukking direct achter elkaar plaats vinden, gaat het “kleding bedrukken” met deze techniek erg snel t.o.v. de droge variant. Het instellen van deze techniek duurt weer wat langer, waardoor deze textieldruk machine beter geschikt is voor de wat grotere DTG opdrachten.
De Brother en Epson printers maken gebruik van een droge pre treatment voor het bedrukken van textiel. Deze “laag” wordt op het shirt aangebracht en daarna met de hittepers aangedrukt. Deze droogt hierdoor volledig op en deze behandeling geeft in een mooie vlakke ondergrond die ideaal is voor de uiteindelijke bedrukking van de kleding. Ook na het kleding bedrukken gaat de kleding nogmaals onder de drukpers om het geheel te fixeren. Bij deze techniek zijn er dus 2 extra handelingen nodig om het shirt te bedrukken, waardoor deze techniek duurder is dan de natte techniek.
Hieronder volgen afbeeldingen van de verschillen printers die wij gebruiken voor het bedrukken van kleding:
De kwaliteit van DTG is nu bijna vergelijkbaar met die van zeefdruk en de techniek geeft veel voordelen t.o.v. zeedruk;
- full colour textiel bedrukken
- relatief lage instelkosten
- dunne laag verf
- goed draagcomfort
- snel! Dus ook geschikt als we kleding met spoed dienen te bedrukken
DTG is echter niet toe te passen op iedere ondergrond. Met name katoen met eventueel een geringe hoeveelheid elastan of polyester is hiervoor geschikt.
Borduren
Zeer mooie afwerking en duurzaam. niet geschikt voor dunne stoffen. Relatief duur
Indirecte druk
Plastisol transfer/ digitale plastisol Transfer (digitransfer)
Bij een transfer wordt de bedrukking eerst in spiegelbeeld op een papier bedrukt en daarna d.m.v. een hittepers op de kleding geperst.
Naast de gebruikelijk plastisol transfers hebben wij een transfer ontwikkeld waarbij digitale print-techniek gecombineerd wordt met zeefdruk. Met deze digitransfer zijn we uniek in Nederland!!! Door deze innovatie kan elk ontwerp, hoe gedetailleerd dan ook, worden gereproduceerd op een textiel transfer.
Hierbij kunt u denken aan logo`s met enkele kleuren, full-color afbeeldingen of zelfs foto`s.. En dit alles in zeer hoge resoluties!! Dit is een zeer groot verschil met de digitale transfers waarbij gebruik gemaakt wordt van het zogenaamde print/cut systeem.
Onze transfers zijn voor vele toepassingen inzetbaar zoals promotie-, sport-, bedrijfskleding etc.
Voordelen; Extra dekkend, Hoge rekbaarheid, Hotpeel/Coldpeel, Transparanten/Papier, 60/90 graden wasbaar
Flex / bedrukbare flex
Bij Flexdruk wordt de gewenste bedrukking uitgesneden uit flexmateriaal. De overbodige flex wordt na het snijden verwijderd (flex plukken), waardoor alleen het te drukken gedeelte overblijft. Dit wordt met een hittepers op het textiel aangebracht. Naast de gangbare kleuren bieden we tevens metaalkleuren en hologrameffecten. Naast deze speciale versies hebben we een compleet gamma met Flock-kleuren. Flock voelt fluweelachtig aan, als een dun laagje pluche..
Met bedrukbare flex is het mogelijk om een Full-Colour resultaat te printen met een solventprinter. Om de wasbaarheid te verhogen werken we met een speciale coating die de digitale printerinkten beschermd.
Sublimatie
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Met sublimatiedruk wordt gebruik gemaakt van inkten die bij hitte direct overgaan naar de gasvormige fase en in die vorm een verbinding aangaan met oppervlaktes van polyester of acrylaat. Deze techniek wordt vooral toegepast op sportkleding.
Het grote voordeel van sublimatie op textiel is dat de kleuren onderdeel zijn van het oppervlak. Heeft u een t-shirt met een sublimatieprint, dan zal deze niet eerder slijten dan het textiel zelf. De print is bij sublimatiedruk als het ware verpakt in het textiel.
Sublimatie levert een zeer transparante print op, wat inhoudt dat sublimatie alleen mogelijk is met wit textiel. Een print op donker textiel kan niet dekkend worden gemaakt.
Tot full colour mogelijk. Ideaal voor foto’s. alleen op lichte kleur shirts met polyester bruikbaar.
Badges
Combinatie van borduren en een transfer. Er wordt een badge gemaakt van het betreffende logo, die daarna d.m.v. een lijmlaag onder hoge druk en temperatuur wordt aangebracht op de kleding.
Kleding bedrukken? vraag hieronder eenvoudig een offerte aan.
Get Social